Szkoła podstawowa
Nawias, przed którym stoi znak plus, można po prostu opuścić, np.: \[ 3+(5x-2)=3+5x-2=5x+1 \]
Jeżeli przed nawiasem jest znak minus, to opuszczając nawias, należy zmienić znak każdego wyrazu w nawiasie na przeciwny. \[ -(a+b-c)=-a-b+c \]
Opuść nawiasy i zredukuj wyrazy podobne:
- \(2x+(1-3x+y)\)
- \(xy-(2x^2-5xy-x)\)
- \(2-(x-3)+(1-2x)\)
- \(2x+(1-3x+y)=\color{red}{2x} +1\color{red}{-3x}+y=\) \(-x+y+1\)
- \(xy-(2x^2-5xy-x)=\) \(\color{red}{xy}-2x^2\color{red}{+5xy}+x=\) \(6xy-2x^2+x\)
- \(2-(x-3)+(1-2x)=\) \(2\color{red}{-x}+3+1\color{red}{-2x}=\) \(-3x+6\)
Opuść nawiasy i zredukuj wyrazy podobne:
- \(- (5 - 3x) + (5 - 3x)\)
- \(5x - (2x + 3y - (x - y))\)
- \(-x - (x - (-x))\)
- \(- (5 - 3x) + (5 - 3x) = \) \(-5 \color{#f00}{+3x} + 5 \color{#f00}{- 3x} = 0\)
- \(5x - (2x + 3y - (x - y)) = \) \(5x - (2x +3y -x + y)= \) \(\color{#f00}{5x-2x}-3y\color{#f00}{+x}-y = \) \(4x - 4y\)
- \(-x - (x - (-x)) = \) \(-x-(x+x)= \) \(-x-2x=-3x\)