Poniżej zamieszczono fragment etykiety z jogurtu o masie \(150\) g.
Wartość odżywcza | w \(100\) g |
energia | \(290\) kJ / \(69\) kcal |
tłuszcz w tym kwasy nasycone | \(3{,}0\) g \(1{,}9\) g |
węglowodany w tym cukry | \(5{,}9\) g \(5{,}9\) g |
błonnik | \(0\) g |
białko | \(4{,}6\) g |
sól | \(0{,}15\) g |
wapń | \(167 \text{ mg}^*\) |
witamina B2 | \(0{,}25\text{ mg}^*\) |
\(^* 1 \text{ mg} = 0{,}001\) g
Uzupełnij poniższe zdania. Wybierz odpowiedź spośród oznaczonych literami A i B oraz odpowiedź spośród oznaczonych literami C i D.
Zjedzenie całego jogurtu dostarcza organizmowi około
A
B
wapnia.
A.\( 167 \) mg
B.\( 250 \) mg
Zjedzenie całego jogurtu dostarcza organizmowi
C
D
razy więcej białka niż witaminy B2.
C.\( 18{,}4 \)
D.\( 18\ 400\)